Keitä me olemme

Kati

 

Katri Kanninen

On mahtavaa seurata, miten ihmiset löytävät oman tavan tehdä työtä! Nautin niin kouluttamisesta kuin työnohjaamisesta. Olen kouluttanut koko työurani ajan;  mukaan mahtuu niin sosiaalialan perhetyötä tekeviä ammattilaisia kuin työnohjaajaksi opiskelevia kehoterapeutteja. Liisan kanssa olemme vetäneet kaksi nelivuotista KAT -psykoterapiakoulutusta, ja tässä saamamme oppi näkyy kirjassa. Lisäksi koulutan psykologian opiskelijoita terapeuttisissa taidoissa. Vasta-alkajien kanssa joutuukin miettimään tarkoin, mikä on auttamistyön ydin.

Olen aina viihtynyt asiakastyössä. Ihmisten ongelmien pohtiminen ja kanssakulkijan rooli on tuntunut luontaiselta ja mieluisalta.  Olen ensisijaisesti kliinikko, mutta suhtaudun teoriaan ja tutkimukseen intohimoisesti.

Aloittavana psykologina käytännön työ kuitenkin herätti avuttomuutta ja osaamattomuutta, ja palasin takaisin yliopistoon toiveena saada lisää tietoa ja välineitä. Tutkijanurani aikana saamani vaikutteet psykoterapiatutkimuksesta näkyvätkin vahvasti työskentelyotteessani. Integratiivisuus, asioiden katsominen monesta näkökulmasta on tuntunut itselleni ainoalta oikealta vaihtoehdolta.

Psykologiksi valmistumisen jälkeen tein lyhyen aikaa työtä koulupsykologina ja psykiatrisessa sairaalassa. Väittelin psykologian tohtoriksi vuonna 2005. Olen toiminut yrittäjänä 16 vuotta ja nyttemmin työskentelen myös kliinisenä lehtorina Åbo Akademissa.

Vapaa-aikana kunnostaudun lasten harrastuksiin kuskaajana, mikä tuottaa mahdollisuuden vain hengähtää ja olla. Kun töissä ja kouluttamisessa joutuu tietämään paljon, tykkään omalla ajallani tehdä asioita joissa ei tarvitse osata eikä tietää. Tänä vuonna aloitin uusina asioina ratsastamisen ja aikuisten telinevoimistelun. Molemmissa mieli keskittyy johonkin ihan muuhun ja naurua piisaa.

 

Liisa Uusitalo-Arola

Olen työ- ja organisaatiopsykologi, josta mutkien kautta tuli psykoterapeutti ja psykoterapiakouluttaja. Aivan viime aikoina olen huomannut kulkeneeni täyden kierroksen analyyttisestä konsulttityöstä suoran asiakastyön kautta työn pohtijan, tukijan ja jäsentelijän rooliin.

Työpsykologina lähestyn asiakastyötäkin luontaisesti työntekijän näkökulmasta. Työhyvinvoinnin ja työn innostavuuden turvaaminen on lempiaiheeni, ja hienoimpia hetkiä ovat ne, jolloin ammattilainen oivaltaa työnsä uudesta näkökulmasta. Aivan erityisesti rakastan asioitten yhdistelemistä, tiivistämistä ja konkretisoimista.

Psykologinurani ensimmäiset kymmenen vuotta tein rekrytointeihin ja koulutusvalintoihin liittyvää soveltuvuusarviointia. Halu oppia lisää asiakastyöstä johti ensin Mikael Leimanin seminaareihin ja sitten  KAT -psykoterapiakoulutukseen. Näissä opinnoissa tutustuin myös Katriin, ja alkoi pitkä, monia oivalluksen hetkiä, kursseja, koulutuksia, ja nyt myös kirjan synnyttänyt ystävyys ja yhteistyö.

Olen valmistunut psykologian maisteriksi vuonna 1991 ja työn ja organisaatioiden erikoispsykologiksi vuonna 2000. Pisin, yli kymmenen vuoden työjaksoni ennen yrittäjäksi ryhtymistäni oli Työterveyslaitoksella. Nyt olen tehnyt psykoterapeutin, työterveyspsykologin, työnohjaajan ja kouluttajan työtä yrittäjänä jo 15 vuotta.

Minusta tuntuu että teen kaikkea käsityöläisen otteella, oli sitten meneillään kirjan kirjoittamista tai sen sitomista. Itse asiassa minulla onkin myös kisällintutkinto kirjansidonnasta. Minulla on suuri tarve hiljaiseen tekemiseen ja pohdintaan, ja kirjojen kanssa puuhailu vastaa tähän kaipuuseen.

Liisa