Kun hauraan näköinen 94-vuotias kognitiivisen psykoterapian perustaja Beck kärrättiin pyörätuolissa kesäkuun psykoterapiatutkimuskongressin (SPR) näyttämölle haastateltavaksi en osannut odottaa mitä tuleman piti. En ainakaan seuraavaa.Terävä, sanavalmis, viisas, lämmin, monipuolinen, integratiivinen psykoterapeutti kertoi tämänhetkisestä työstään ja ajatuksistaan niin koskettavasti, että yleisö osoitti suosiotaan seisten. Eikä turhaan. Beck työskentelee ja kirjoittaa edelleen päivittäin. Vielä 5 vuotta sitten hän pelasi päivittäin myös tennistä, mutta joutui lopettamaan näön heikettyä liikaa. Kun palloa ei enää näkynyt.

Kun häneltä kysyttiin mitä hän oppi analyytikkoaikanaan, sanoi Beck ensimmäiseksi asiaksi kuuntelemisen taidon (sanoi ettei tosin tee sitä liian pitkään). Toiseksi asiakas hän nosti merkityksenannon tärkeyden. Hän pohtii aina mitä potilaan oireet hänelle merkitsevät.
Beck kertoi esimerkkejä skitsofreniapotilaiden hoidosta. Siltä, joka ajattelee olevansa jumala, hän kysyy mikä jumalassa olemisessa on hyvää ja tärkeää. Mieheltä, joka ajattelee olevansa raskaana, hän kysyy mikä tässä on tärkeää, mitä hyvää se hänelle tuo. KATtilaisittain kuulostaa hyvin tutulta. Eikö vain? Karttaankin piirrämme aina sen paikan mihin asiakas toivoo/haluaa jonkin suojaavan toimintatavan kautta päästä.

Odotin kihelmäiden Beckin mielipidettä 3. aallon kognitiiviisista psykoterapiamuodoista. Kaikista löytyi jotain hyvää sanottavaa. Myötätuntosuuntautuneen terapian ote voi toimia hyvin itsekriittisten asiakkaiden kanssa. HOT:in hyväksymisen periaate voi auttaa erityisesti sellaisia asiakkaita, jotka juuttuvat ajattelemaan liikaa itseään. Erityisesti mindfullness tekniikat voivat olla hyödyllisiä irrottautumaan ruminoinnista. DKT on ansiokkaasti nostanut esiin miten tärkeää on validoida traumatisoituneiden asiakkaiden realistiset kokemukset. JA SITTEN. Tärkeintä ei kuitenkaan ole erityiset terapiamuodot ja niihin sitoutuminen, vaan interventioiden pitkän tähtäimen vaikuttavuus. Vaikuttavuus edellyttää SISÄISTÄ MUUTOSTA. Asiakasta on autettava löytämään niin oireiden taustalla olevat merkitykset kuin oma merkityksensä.

Beck painotti kaikissa kertomuksissaan yhteyden kokemista. Yhteys luo merkitystä ja on parantavaa. Tasaveroisen kohtaamisen ja resurssien varaan rakentamisen tärkeys korostuvat mitä vaikeimmista potilaista on kyse. Kuulosti siltä, että Beckin ohjaus psykiatrisilla osastoilla on ollut aikamoisen mullistavaa… Mm. Näytelmiä, musisointia, joissa henkilökunta esittää yhtälailla taitojaan siinä missä potilaatkin.

On mieltäylentävää saada kokea ja kuulla asialleen omistautuneen ihmisen viisautta ja terveyttä. Beckiläisittäin: terveydessä tai sairaudessa ei pidä erotella fyysistä tai psyykkistä.